ApplyBAU Blog

img
Ahmet Çetin ApplyBAU Röportajları

1) Merhaba Bize kısaca kendini tanıtabilir misin?

Merhabalar, Adım Ahmet, 24 yaşındayım.Bahçeşehir üniversitesi Elektrik Elektrik mühendisliği bölümünde öğrenim görmekteyim. Küçüklüğümden beri bişeyler tasarlamaya, proje üretmeye ilgim olmuştur. Bu konuda çalışmalar yapmayı, bu çalışmalara insanları dâhil edip ekip olarak ilerlemeyi her zaman keyifli bulmuşumdur. İnsanların başarılarının bireysel olarak kazanılamıcağına, her zaman iyi bi ekibin, bir bireyden daha önde olucağını düşündüğümden kendi çevremdeki insanları bu kişilerle doldurmaya çalışırım. Hayatımda sosyal olmayı, aktivitelere katılmayı veya o aktiviteleri kendi ekip arkadaşlarınla düzenlemekten büyük keyif alırım, bunun bana her anlamda faydası olduğunu düşünürüm. Küçüklüğümde fazla hiperaktif olduğumdan 4 dalda lisanslı sporculuk yaptım.



2) Bahçeşehir Üniversitesi ile nasıl tanıştın?

Ben Şişli Teknik Meslek Lisesi mezunuyum. Lisede eğitim gördüğüm dönemde okulumuzun hemen yan tarafından Bahçeşehir Üniversite’sinin Hazırlık Okulu yerleşkesi mevcuttu. Dönem dönem kampüse gidip çeşitli etkinliklere katılırdık. Lisemizin voleybol takımı ile kazandığımız bir maç sonrasında üniversite etkinliğe katıldık. Uzunca kampüste vakit geçirme şansım olduğunda gelecekte bu üniversitede eğitim görmek istediğime karar vermiştim.



3) Şuan eğitim gördüğün bölümü neden tercih ettin?

Mühendis olmak benim küçüklüğümden beri istediğim bi meslekti, ilkokuldan liseye kadar projelerle ilgilendim, okuduğum lisede okul proje başkanıydım ve atölye hocamla Azerbaycan Rusya doğalgaz boru hattı üzerine bir proje yürütüyorduk ve milli eğitim bakanı tarafından destekleniyorduk. Bişeyler tasarlamak o kadar keyif veriyorduki, bunuda mesleğim haline getirmem gerekirdi. Bölümümü seçerken ise, elektrik elektroniğin, motor bobinajın küçük yaştan beri içinde olduğumdan ve bişeyleri yapabildiğimden bu bölüme daha yatkın olduğumu düşünüp seçtim.



4) Elektik-Elektronik Mühendisliği Bölümünde nasıl bir eğitim alıyorsun? Ders içeriklerin neler?

Temel mühendislik dersleri ile başlıyoruz. Mühendislik Fakültesi öğrencileri genellikle 1. Yıllarında aynı temel dersleri alırlar. Bunun amacının mühendislik altyapısını oluşturmak olduğunu biliyorum. Bölüm ile ilgili giriş olarak nitelendirebileceğimiz bir ders alıyorum. Burada elektrik ve elektronik alanlarının temel prensipleri anlatıyor. 2. Sınıf derslerini incelediğimde yoğunlaşmanın orada başladığını gördüm. Sonraki sınıflarda robotik, devre, sistem gibi derslerimiz yoğunlaşıyor. Tüm sınıflarda projelerimiz var. Bazen zorlansamda, uygulama açısından kendimizi geliştirmemizi sağlıyor.



5) Şuan akademik hayatın dışında üniversitede ne gibi çalışmalar ve aktivitelere katılıyorsun?

Üniversite insanı iş hayatına sadece derslerle hazırladığını düşünmüyorum. Bunun dışında Sosyalleşmek çok önemli. Sosyalleşmeyi insanlar, bireylerde gezmek dolaşmak veya sohbet muhabbet gibi algılayabiliyor, fakat sosyalleşmek bu değil benim görüşüme göre. Üniversitemizde öğrencilerin aktif rol alabileceği ve çalışmalarda bulunabileceği birçok kulüp bulunmakta. Bu kulüplere üye olup öğrenciler aktif çalışmalarda bulunmayı seviyorum. Günümüzde işinde birçok yetkin insan bulunmakta, fakat artık işverenlerin aradığı çalışan modeli sadece denileni yapan değil, üstüne koyan, bişeyler üreten, geliştiren ve sorumluluk alan insanlar arıyorlar.

Bir kulüpte yöneticilik yaptığınızda, aslında birçok yetkinlik kazanıyorsunuz. Üniversitemizde girişimcileri destekleme amaçlı AufBAU adı altında bir kulüp kurduk. Çalışmalarımı burada yürütüyorum.



6) Üniversite ve bölüm tercihinde bulunacak aday öğrencilere ne gibi tavsiyelerin olur?

Öncelikli olarak gelecek hedeflerini hangi üniversite ve bölümün sağlayacağına çok iyi karar vermeliler. Gidecekleri üniversite onların ideallerini yansıtmıyorsa geleceklerini dizayn etmeleri çok zor olacaktır. Tercihlerini yaparken mutlaka sektörle bağlantısı olan ve uluslararası alanda ileride olan bir üniversite seçmeliler.



Tüm bunların yanında bence en önemli olan şey kendi sosyal kapasitelerini en iyi nasıl geliştireceklerine karar vermeli ve gidecekleri üniversite bu imkânlar var mı bunun araştırarak bir tercihte bulunmalarıdır.



Eğer okul bu yetkinlikleri sağlıyor ise o okulu seçmeli ve geleceklerini şekillendirmeliler. Her ne olursa olsun seçtikleri alan onlar için bir son değil aksine başlangıç. Artık üniversitelerde bölüm değiştirmek, ileride sektör değiştirmek çok zor değil aksine kolay. Bu sebeple araştırmalarını yapsınlar kendilerine en uygun meslek ve üniversiteyi seçsinler. Ama bunun yolun sonu olmadığını bilerek.

 




ApplyBAU 2024-2025

Türkiye’nin ilk ve en yeni üniversite kabul modeli olarak birçok öğrenciye üniversitede istediği bölümde okuma şansı tanıyan ApplyBAU, 11. yılında da gençleri hayallerine kavuşturuyor!

/ bahcesehiruniversity
@applybau
@apply_bau
/ bahcesehiruniversity
/ bahcesehir-university